ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

«Την πρώτη φορά που ένιωσα ότι κάτι πάει στραβά ήταν ίσως στα δεκατρία, τον καιρό που έπαιζα χόκεϊ. Ήξερα ότι μπορούσα να παίξω καλύτερα από όλους, επειδή παρακολουθούσα. Ξέρω ότι μπορώ να πατινάρω, αλλά ήθελαν κάποιον που να μπορεί να πατινάρει πολύ γρήγορα πάνω-κάτω και δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.»

- Σάμιουελ

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι πραγματικοί ασθενείς και έχει ληφθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση για τη χρήση των ιστοριών τους από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι φωτογραφίες προορίζονται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ SMA ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Έχετε παρουσιάσει μυϊκή αδυναμία; Στην ενηλικίωση ενδέχεται να εμφανιστούν και να διαγνωστούν λιγότερο σοβαρές μορφές της SMA.1,2 Σε σύγκριση με την παιδική SMA, η ενήλικη SMA μπορεί να έχει ηπιότερα συμπτώματα, αλλά εξακολουθεί να είναι προοδευτική. Σε σύγκριση με την SMA στην παιδική ηλικία, η πορεία της SMA στους ενήλικες μπορεί να είναι μπορεί να είναι λιγότερο έκδηλη και άρα πιο δύσκολο να αναγνωρισθεί.3

stethoscope

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα κύρια σημεία και συμπτώματα: αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό σας.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να εξερευνήσετε τα σημεία και τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως στα άτομα που ζουν με SMA.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ

  • π.χ. δυσκολία στο τρέξιμο ή στο ανέβασμα σκάλας

ΣΚΟΛΙΩΣΗ

  • Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ

  • ειδικά στα ισχία και τους ώμους

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ

  • π.χ. δυσκολία στο τρέξιμο ή στο ανέβασμα σκάλας
Μετακινήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από τα σημεία για να μάθετε περισσότερα
Προσαρμογή από Montes J, 20201

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ:

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,4

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΣΤΩΝ1,4

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,5

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,5

«Όταν μου δόθηκε η διάγνωση, ήμουν 16 ετών και έμπαινα στα 17 μου και το πήρα πολύ καλά γιατί επιτέλους κάποιος έδινε όνομα σε αυτό που είχα.»

από τον Σάμιουελ

Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη διαχείριση της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA). Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σήμερα.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να συμμετέχετε στην κοινότητα SMA

Ανακαλύψτε τις κοινότητες

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι πραγματικοί ασθενείς και έχει ληφθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση για τη χρήση των ιστοριών τους από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι φωτογραφίες προορίζονται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Montes J. Spinal Muscular Atrophy in Adults. [online] [cited 2020 Nov 30]. Available from: URL: https://www.neuropt.org/docs/degenerative-diseases-sig/spinalmuscular-atrophy-in-adults.pdf?sfvrsn=8d2aae96_2.

2. Juntas Morales R, Pageot N, Taieb G, Camu W. Adult-onset spinal muscular atrophy : and update. Rev Neurol (Paris) 2017;173(5):308-19.

3. Wang CH, Finkel RS, Bertini ES, et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. J Child Neurol 2007;22(8):1027-49.

4. Arnold WD, et al. Muscle Nerve. 2015;51(2):157-67.

5. Wijngaarde CA, et al. Orphanet J Rare Dis. 2020;15(1):88.